dimarts, 14 de juny del 2011

Els orígens dels castells a Vilafranca

Tot just una setmana després d'haver vist la llum, el llibre Cent anys de castells (1876-1976), ha estat un dels més venuts a la llibreria. Publicat per l'editorial Andana, s'hi traça un acurat recorregut pels orígens del fet casteller a Vilafranca a través de la família Cusiné.
Aquesta n'és la sinopsi:



Al llarg de tres generacions, la família Cusiné ha deixat una petja inesborrable en la història castellera. Així, Josep Cusiné Esclasans, fill de Fèlix Cusiné Dolcet —el primer gran aficionat de la nissaga i fidel seguidor de la Vella de Valls—, va ser un dels capdavanters del primer intent seriós de crear una colla castellera a Vilafranca del Penedès, als anys vint del segle passat. Dels seus dos fills, Vicenç va ser un dels primers membres del cos tècnic dels Castellers de Vilafranca i un incondicional dels Nens del Vendrell, mentre que Fèlix es va convertir en un reconegut cronista i estudiós, compromès en la preservació i difusió de la memòria castellera en uns temps molt difícils per a la cultura catalana.
Però el llibre va molt més enllà d’una crònica familiar. Els autors han tingut cura de situar els quatre biografiats en el seu context casteller i això els ha dut a investigar a fons els cent anys compresos entre 1876 i 1976 i a treballar amb documents inèdits, sobretot premsa, testimonis orals i imatges. El resultat és un treball amè i rigorós que, a més de posar al dia molts aspectes, fa noves i valuoses aportacions a la història castellera, com ara el coneixement dels nuclis d’aficionats vilafranquins dels anys vint i trenta del segle xx, la fundació i primers anys de vida dels Castellers de Vilafranca i les seves relacions amb els Nens del Vendrell i les colles vallenques, que aleshores pugnaven per l’hegemonia castellera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada